Daca nu iti inveti copiii despre bani, altcineva o s-o faca si nu este un risc pe care vrei sa ti-l asumi. Daca cei mici dezvolta aptitudini financiare de la o varsta frageda, vor fi mai pregatiti pentru incercarile financiare la care vor fi supusi la maturitate. Sa-i oferi copilului tau o fundatie financiara solida si sa-l inveti despre bani este esential pentru dezvoltarea sa personala si il vor ajuta sa dezvolte obiceiuri financiare sanatoase. Iata cum o poti face:
1. Incepe cu un borcan
Desi pusculita este si ea o idee buna, un borcan transparent le va oferii ocazia sa vada cum banii se inmultesc. Ieri aveau 5 lei, azi au 10. Vorbeste cu ei despre asta intr-un fel in care le trezeste entuziasmul.
2. Ofera-le un exemplu bun
Un studiu efectuat de Universitatea Cambridge a aratat ca obiceiurile financiare ale copiilor se formeaza pana la varsta de 7 ani. Ochisorii lor mici te urmaresc peste tot si daca iti lipseste disciplina financiara sau daca ai discutii in contradictoriu cu sotul/sotia legate de bani, va observa. Incearca sa oferi un exemplu sanatos si va fi mult mai probabil sa-l urmeze cand va creste.
3. Arata-le ca lucrurile costa bani
Pentru a face asta este nevoie de mai mult decat sa le spui cat a costat o anumita jucarie. Cel mai util este sa-i rogi sa ia personal bani din borcan si sa ii insotesti la magazin, unde sa-i ajuti sa efectueze singuri cumparaturile.
4. Invata-i despre costul oportunitatii
Acesta e un alt mod de a spune” daca vrei sa cumperi jocul acesta pe calculator, nu o sa mai ai bani sa cumperi perechea aceasta de pantofi”. Pana in scoala gimnaziala, copii dumneavoastra ar trebui sa fie capabili sa cantareasca decizii si sa inteleaga posibilele consecinte.
5. Ofera-le recompense, nu alocatii
Nu le oferii copiilor tai bani pentru simplu motiv ca exista, recompenseaza-i pentru treburi facaute in casa, cum ar fi dusul gunoiului, facut curat in camera sau tuns iarba. Acest sistem este vital pentru a-i face sa inteleaga ca banii se castiga oferind timp si efort la schimb.
6. Ajuta-i sa decida ce produse sunt mai bune si mai convenabile
Un lucru foarte important in societatea de azi esta sa-ti inveti copiii cum sa aleaga dintre diferite produse, cum ar fi un telefon mobil. Comparand contracte si diferite avantaje pe care le au unele produse fata de altele, ii poit ajuta sa inteleaga cum sa faca achizitii responsabile.
7. Invata-i sa investeasca in beneficii pe termen lung
Investitiile sunt un domeniu destul de ignorat in scoli. Un mod eficient de a capata acest skill este folosirea unor situri si aplicatii online prin care poti investii bani falsi cu ajutorul unor date reale de burse, pentru a calcula rezultatele. Este un mod interactiv si placut de a-ti invata copilul cum sa investeasca si a-i starni curiozitatea in acest domeniu.
8. Explica-le conceptul de valoare neta (sau “avere”)
Cand copiii tai vor pleca de acasa, se vor concentra preferabil pe gasirea unui loc de munca bine platit si potrivit pentru ei. Este insa important sa inteleaga ca venitul in sine nu este cel care garanteaza siguranta financiara. Mai important de atat este sa achizitioneze bunuri care cresc in valoare, in locul celor care scad sau sunt o povara financiar vorbind. Asta inseamna sa economiseasca si sa investeasca bani, sa evite indatorarea si preferabil sa aleaga cumpararea unei locuinte in detrimentul inchirierii. Averea, definita ca valoarea totala a bunurilor minus datorii, este indicatorul real al bunastarii financiare.
9. Ajuta-i sa-ai controleze impulsurile de cumparare
Copiii dezvolta de mici abilitatea de a te determina sa le cumperi jucarii, dulciuri sau jocuri pe calculator, devenind foarte insistenti cand nu le sunt satisfacute cerintele. In loc sa cedezi rugamintilor, lasa-i sa castige o parte din banii pe care vor sa-i cheltuie, facand treburi in casa.
Deasemenea, incurajeaza-i sa astepte macar o zi inainte sa cumpere orice depaseste 50 de lei. Cel mai probabil va fi acolo si maine, iar ei vor putea decide mai lucid daca vor intr-adevar acel lucru sau a fost doar un impuls de moment.
10. Invata-i cum sa creeze un buget
Disciplina de a economisii bani din venitul lunar este un skill extrem de important care din pacate ne lipseste multora dintre noi. Spre deosebire de alte sfaturi enumerate mai sus, este o disciplina mult mai complicata si mai greu de stapanit. Crearea unui buget implica urmarirea atenta a cheltuielilor, planificarea cat mai eficienta a acestora si suficienta disciplina ca sa ramai in grafic. Nu este un proces atat de simplu si chiar si veterani in ai economisirii pot ajunge in situatia in care trebuie sa-si revizuiasca strategia pentru a determina ce functioneaza in cazul lor.
Cel mai bun mod de a-i invata cum sa economiseasca este sa le dai un exmplu bun. Daca le arati cum sa tina evidenta cheltuielilor, cum sa faca planuri pentru cheltuielile viitoare si cum sa gestioneze necesitatea unor cheltuieli neasteptate, vor avea o idee despre cum vor functiona lucrurile atunci cand vor fi pe cont propriu.