Cand cheltui mai mult decat ar trebuii pe lucruri de care poate nici nu ai nevoie, te indepartezi tot mai mult de stabilitatea financiara la care cu totii aspiram. Desi nu este nimic rau in a te rasfata cu cate ceva din cand in cand, este important sa fi constient de tendintele de a cumpara lucruri din impuls pentru a lua decizii financiare mai bune. Foloseste-te de aceste trucuri simple pentru a economisi mai multi bani si mai mult timp.
1. Incearca sa observi cum te simti atunci cand decizi sa cumperi ceva!
Exista emotii care te imping la a cumpara? Spre exemplu, tinzi sa faci cumparaturi cand esti deprimat, anxios, suparat sau singur, cu scopul de a te inveseli? Printr-o mai buna intelgere a acestor sentimente, vei putea sa te concentrezi pe diferite metode de a rezolva problema.
2. Gandeste-te la timpul pierdut cu aceasta activitate!
Te poti trezi la realitate gandindu-te la tot timpul pierdut vizitand diferite magazine, cautand promotii online sau rasfoind cataloage. Tot acest timp poate fi folosit pentru a face lucurile pe care mereu ai dorit sa le faci sau a investii in skillul tau.
3. Informeaza-te despre fenomen!
Multi cumparatori comulsivi tind sa minta cand vine vorba de ce si cat de des cumpara, sa epuizeze toate economiile si sa se planga constant de lipsa banilor. Nu este nimic ciudat pentru ei sa cumpere lucruri pe care ajung sa nu le foloseasca niciodata si sa traiasca intr-o stare constanta de criza in ceea ce priveste situatia financiara.
4. Fi sincer cu tine!
Daca iubesti sa faci cumparaturi, incearca sa descoperi de ce, mai exact, se intampla asta. Este emotia descoperirii? Satisfactia de a gasi lucruri cu un raport cat mai bun calitate-pret? Daca ai raspuns “da” la aceste intrebari, nu inseamna neaparat ca ai o problema, dar daca suspectezi ca felul in care cheltui a scapat de sub control, este important sa examinezi situatia.
5. Preia controlul asupra situatiei!
Daca felul in care cheltui a inceput sa iti afecteze viata si, de ce nu, portofelul, este timpul sa tragi o linie. Incearca sa iti indrepti atentia spre altceva si sa tai treptat din cheltuieleile cu care esti obsinuit.
6. Incepe sa notezi totul!
Un alt mod foarte eficient de a prelua controlul este sa ti evidenta zilnica a cheltuielilor si, daca este nevoie, a starii emotionale la momentul achizitionarii. De asemenea, este recomandat sa iti notezi scopurile financiare pentru a sta focusat pe ce este important.
7. Stai departe de tentatii nenecesare!
Daca sti ca ai o problema, incearca sa eviti complexele comerciale, magazinele online si sezonul reducerilor. Daca nu le poti evita in totalitate, fa liste si tine-te de ele. Arunca toate cataloagele, evita paginile social media cu scop comerical si fi precaut cu cheltuielile cand te plimbi prin tara sau alte parti ale lumii. Daca trebuie sa te duci la cumparaturi in locuri in care esti tentat sa cumperi in exces, cheama cu tine pe cineva care cunoaste problema si roaga-l sa te ajute sa ramai in grafic.
8. Cumpara lucruri de calitate si foloseste-le!
Desi contraintuitiv, este destul de comun pentru oameni sa nu foloseasca achizitiile preferate, cu scopul de a le pastra cat mai mult in starea in care au fost cumparate. Ca sa poata face asta, cumpara cat mai multe lucruri ieftine pentru uz zilnic. Rezultatul este mai putina satisfactie iar aceasta lipsa duce la mai multe cumparaturi. Acestea sunt facute in speranta de a gasi produse la un pret redus, demne de cele pe care se feresc sa le uzeze. Cea mai inteligenta abordare este sa cumperi mai putin, mai de calitate si sa folosesti banii unde ii poti vedea in actiune.
9. Nu cumpara ceva de la reduceri doar pentru ca pare un chilipir!
Alt motiv pentru care oamenii cumpara excesiv este tentatia de a cumpara ceva la un pret redus. Sa pleci acasa cu un produs care in mod normal costa cu 30% mai mult, poate suna ca un premiu, dar reducerile nu sunt nimic special. Aproape toate produsele ajung sa fie reduse la un moment dat, iar majoritatea cumparatorilor spun ca regreta lucrurile cumparate la reducere. Multi spun ca au cumparat produsul chiar daca nu este marimea, culoarea sau stilul potrivit si ca singurul lucru care i-a determinat sa-l cumpere este pretul. Daca nu-ti place ceva, nu-l cumpara! S-a descoperit de asemenea ca cei care cumpara lucruri de la reduceri ajung sa cheltuiasca mai mult decat cei care nu se concentreaza pe asta. Aminteste-ti ca scopul este sa gasesti lucruri de calitate de care chiar ai nevoie.
10. Este in regula sa nu cumperi nimic!
Cum am mentionat mai sus, poti pierde mult timp cautand produse si ai putea sa simti ca timpul acesta este pierdut daca nu achizitionezi ceva. De cele mai multe ori, oamenii prefera sa cumpere ceva de care nu sunt multumiti sau de care nu au nevoie, doar pentru a nu pleca cu mana goala. Nu te lasa pacalit de ideea ca trebuie sa pleci totusi cu ceva din magazin, ca altfel ai pierdut timpul degeaba. Daca achizitionezi ceva de care nu ai nevoie, ajungi sa faci si mai multa risipa.