Unsprezece pasi simpli pentru a economisi bani

Cand vine vorba de economisit bani, uneori cel mai greu lucru este sa te apuci. De aceea ne-am gandit sa va oferim un ghid pas cu pas pentru a va ajuta sa dezvoltati un plan simplu si realist de a economisi mai multi bani.

1. Tine evidenta cheltuielilor

Primul pas in a economisi bani este sa-ti dai seama cat cheltui mai exact, de aceea este important sa calculezi fiecare ban cheltuit. Cand ai o suma cat mai exacta, imparte-o pe mai multe categorii, de la bani pentru chirie si benzina, la bani pentru mancare sau cheltuile aditionale. Pentru a nu te incurca in cifre, poti folosi extrasuri de cont sau chitante de la supermarket.

2. Fa-ti un bugtet

Dupa ce ti-ai facut o idee in ceea ce privesc cheltuielile, poti incepe sa le organizezi intr-un buget realist. Suma pe care o atribui anumitor achizitii trebuie sa fie in conformitate cu salariul tau lunar. Pe langa cheltuielile lunare, este bine sa pui la socoteala si cheltuielile pe care nu le ai in fiecare luna, cum ar fi reparatia la masina.

3. Stabileste de unde poti face economii

Acum ca ai un buget, creaza o categorie de economisit in interiorul lui. Incearca sa salvezi astfel 10%, 15% din veniturile lunare. Daca cheltuielelie sunt asa de mari incat nu poti pune deoparte prea mult, poate ca este timplu sa mai tai de unde se poate. Pentru a face asta, identifica lucrurile care nu iti sunt foarte necesare si gaseste o cale sa le tai din buget.

4. Economiseste cu un scop specific

Una din cele mai bune strategii pentru a economisi bani este sa o faci cu un scop. Incepe prin a te gandi care sunt lucrurile pe care voiai de mult sa le faci dar nu ai avut bani pentru asta: fie o nunta, fie o vacanta sau o remobilare. Calculeaza cam cati bani iti trebuie in acest scop si cat timp ti-ar lua sa-i strangi. Poti incepe cu ceva pe termen scurt, cum ar fi un fond pentru urgente sau o reparatie la masina, trecand apoi la ceva de termen lung, cum ar fi facultatea copiilor.

5. Stabileste-ti prioritatile

Pe langa cheltuieli si venitul lunar, planurile tale vor avea cel mai mare impact in ceea ce priveste alocarea banilor economisiti. Este important sa decizi ce lucruri sunt mai presante sau mai importante pentru tine si sa-ti faci un calcul in ceea ce priveste efectuarea lor. Cu cat mai costisitoare sunt lucrurile de care ai nevoie, cu atat mai repede trebuie sa incepi prin a economisi bani pentru ele.

6. Transforma procesul intr-unul automatic pentru a evita tentatii

Majoritatea bancilor ofera transferuri directe intre contul tau propriu zis si contul de economii. Poti alege cand, cat si unde sa transferi bani si poti imparti chiar venitul lunar ca o parte din el sa ajunga direct in contul de economii. In felul acesta, nu doar ca vei fi determinat sa iti faci un calcul cat mai exact cu privire la cheltuieliile si economiile pe care planuiesti sa le faci, dar va inlatura si din tentatia de a cheltuii bani in plus.

7. Econsomiste energie

Daca nu te poti gandi la prea multe locuri unde sa strangi cureaua, poti opta pentru a fi mai econom in ceea ce priveste energia. Pentru a reduce costurile energiei din casa, poti sa stingi becurile cand iesi din camera, sa cumperi unele economice, sa achizitionezi un termostat programabil si sa faci dusuri mai scurte. In cazul transportului, mai poti folosi din cand in cand si bicilceta sau transportul in comun, pentru a economisi benzina.

8. Cumpara obiecte second-hand

Evident, sunt unele lucruri pe care nu poti risca sa le cumperi folosite, dar diferenta dintre ele este intuitiva. Cand vine vorba de masini, haine, mobila, calculatoare, electrocasnice, exista o piata extrem de variata de produse. Acestea nu sunt doar foarte convenabile la pret, dar (daca le acorzi putina atentie) si mult mai bune calitativ decat cele noi pe care ti le-ai fi cumparat cu ceva mai multi bani, deoarece valoarea lor scade semnificativ imediat dupa cumparare.

9. Bucura-te de activitatile in aer liber

Daca esti o persoana activa social, o sa observi ca o parte semnificativa din bugetul tau lunar se pierde pe intrari la diferite evenimente, iesiri la restaurant cu prietenii, etc. Incearca sa alternezi aceste evenimente cu activitati in aer liber cum ar fi ciclsmul, drumetiile, kayakingul, etc. Pe langa banii economisiti, aceasta este si o metoda excelenta sa te mentii in forma si sa-ti sporesti energia si buna dispozitie pe parcursul zilei.

10. Vinde ce nu-ti mai trebuie

Cu totii avem obiceiul de a strange lucruri pe care ulterior nu le mai folosim, fie ca este vorba de haine, mobila, accesorii sau obiecte decorative. La urmatoarea curatenie, separa lucrurile pe care nu le-ai mai folosit de mult si nu iti sunt utile si pune-le pe un site care se ocupa cu asta sau vinde-le la consignatie. Chiar daca tie nu ti se par utile, vor exista cu siguranta doritori si este un mod simplu si convenabil de a face cativa bani in plus .

11. Urmareste evolutia economiilor tale

Revizuieste bugetul si urmareste cu atentie progresul pe care il faci de la luna la luna. Pe langa faptul ca vei fi mai motivat sa ramai in grafic, te va ajuta sa identifici probleme si sa le repari. Dupa ce te-ai deprins cu acest obicei si i-ai deslusit tainele, vei gasi noi metode sa economisesti bani si sa-ti atingi mai repde scopurile.

vivacredit.ro
telecredit.ro
creditfix.ro

Mai multe articole de pe blog:

See all posts